1990-tallet

Vår 1990: Bergen

Blir kalt det store underskudds-SMASHet av Direksjonsmusikken, da 27 kasser øl forsvant sporløst.

Høst 1990: Oslo

28. – 30. september arranger Hakademus Horn og Blæs ved Oslos handelshøyskole SMASH i Oslo. Dei Taktlause deltar for første gang, og stiller med 16 deltagere. Her var det kinamiddag og vannskigåing i spikersuppe.

Vår 1991: Kristiansand

14. – 17. februar blir det blir arrangert SMASH i Kristiansand. Ifølge Dei Taktlauses årsmelding deltok 20 studentorkestre. På fredag kveld var det nachspiel med ABBA på Spadser et Blæse-Ensembelets hybel. På lørdagen var det felleskonsert på torget, og det sies at fanemila ble glemt. På kvelden var det middag på festningen. Senere var det en 3-4 timer lang SMASH-konsert på hotell Caledonien. På festningen spilte «The dyrt og rævva Band».

Høst 1991: Trondheim

1. – 3. november blir det arrangert SMASH i Trondheim.

Vår 1992: Bergen

Den 20. til 22. mars var det SMASH i Bergen. På fredag ettermiddag var det konsert, og den ble holdt i to puljer. På kvelden var det fest i NHHs kjeller. På lørdagen var det spilling i byen og strindens rakk ikke fanemila. På kvelden var det pizza på NHH.

I Strindens «Men of Might» sies det at:
Hvis noen lurer på hvorfor det var så mye kor på turne, så er svaret at Candiss og Knaus skulle sangerstevne. Tåkeluren derimot synger så stygt at de ikke fikk være med på det. De hadde fått disp. til å være med på SMASH. For selv om Tåkelurene kan låte jævlig, så er det ikke noe mot et middels SMASH-orkester.

Høst 1992: Oslo

25. – 27. september arrangerer «Hakademus Horn og Blæs» og «Møss ‘o forte» SMASH.

Vår 1993: Kristiansand

4. – 7. mars arrangerer Spadser og Blæseensemblet SMASH i Kristiansand.

Høst 1993: Trondheim

Den 12. – 14. november arrangerer Strindens, Tåkeluren og Berseblæsten SMASH.

Høst 1994: Bergen

I mars ble det arrangert SMASH i Bergen. På fredag kveld var det samling på Amorini Pub. Så var det internkonsert på Holm. Kvelden avsluttes med nachspiel på direksjonsmusikkens hybel. På lørdagen blir verken Direksjonsmusikken eller strindens med på fanemil eller pub-til-pub runden. De spiller heller konsert for seg selv på Torgalmenningen. Så er det revy og fest på NHH. Helga ble avsluttet med psildefrokost.

Høst 1994: Oslo

Biørneblæs arrangerer SMASH den 23. – 25. september.

Vår 1995: Kristiansand

Den 3. – 5. mars blir SMASH arrangert i Kristiansand.

Høst 1995: Trondheim

Den 10. – 12. november blir det arrangert SMASH i Trondheim.

Vår 1996: Bergen

Den 22. – 24. mars blir det arrangert SMASH i Bergen.

Høst 1996: Ås

På lørdag ble det blant annet spilt «Swinging Shepard», «Swinging Safari» og «Eg skrik du Skrik». Etter det var det fanemil. Så bar det videre med buss på fjøs-safari. Etter det var det mer spilling i sentrum, og det ryktes om at Tåkeluren kuppet strindens.

Deltagende orkestre:

 • Strindens Promenade Orchester
 • Direksjonsmusikken
 • Åsblæst’n
 • Dei Taktlause
 • Tåkeluren

Høst 1997: Trondheim

Dette SMASHet ble holdt fra 1. til 3. november. På lørdagsfesten spiller det et porno-åttitallsband. Strindens var arrangør, men sammen med direksjonsmusikken holdt de seg for seg selv.

Deltagende orkestre:

 • Strindens Promenade Orchester
 • Direksjonsmusikken
 • Ohmp og Blæds
 • Dei Taktlause

Vår 1998: Bergen

Den 12. til 15. mars var det SMASH i Bergen. På fredags kveld ble hele SMASH-folket samlet på Amorini Pub. Første punkt på programmet var UKEN-revyen «kalldekaduvil» på NHH. Deretter var det middag på Hatleberg. Lørdag var det fanemil ved Den Blå Steinen og spilling i byen. Middag var det på Pastacentralen, og senere internkonsert på Maxim.

Høst 1998: Ås

SMASH blir arrangert 16. – 18. oktober. På lørdag var det fanemil og padling i andedammen. Deretter bar det på pub-til-pub på de to pubene som fantes i Ås. Senere var det pizza, internkonsert, revy og fest på Samfunnet.

Vår 1999: Kristiansand

SMASH i Kristiansand fra 5. til 7. mars. Fredag kveld var det nachspiel i fjellhallen. På lørdagen var det revy, og internfest med liveband.

Deltagende orkestre var blant annet:

 • Dei Taktlause
 • Direksjonsmusikken
 • Spadser et Blæse-Ensembelet
 • Taphel & Toddy
 • Teknolikken
 • Åsblæst’n

Høst 1999: Trondheim

Ble holdt fra 5. – 7. oktober. Blir blant annet arrangert av Dei Taktlause. Ble holdt på samfundet, i sentrum (Burger king) og på Bakke Bydelshus, samt andre steder.

Fra strindens «Men of Might»:
Siste helg under UKA, med andre ord tid for SMASH-helvete. Men selv om vi var hovedarrangør, var vår deltagelse heller laber. Det var andre ting vi var mer opptatt av denne helgen.Fredag kveld innkvartering på Adolf Øien og deretter ble deltagerne sendt på Samfundet. Senere på kvelden var det nachspiel i Duedalen. Fanemilen ble holdt lørdag morgen på torget. Trøstepremien var SMASH-sjokolade sponset av Nidar. Deretter bar det videre på til Bakke Bydelshus, der det var internkonsert og konsert med «The Others». Så var det nachspiel på Duedalen MC. Her gikk det tydeligvis hardt for seg, for mandag morgen sto dette i Adressa:
«Politiets travleste natt (Politijournalen). Søndag 01.32: Festbråk i Duedalen. En gjeng ungdommer har fest, spiller trommer og trompeter, og det kommer melding om at folk ikke får sove. Ordnes på stedet.»

Etter SMASH sender Strindens ut en beklagelsesbrev til orkestrene i Trondheim:

Kjære orchestre, orkestre og Tåkeluren

Strindens var dessverre usedvanlig opptatt under det siste SMASH her i Trondheim. Vi beklager sterkt at vi måtte bruke så mye tid til verdensrekordforsøk og UKA-spillinger. Ingen av oss synes det er moro å gå glipp av hele SMASH, alle festene og all musiseringen, og vi forstår at flere opplevde det som trist og dumt at vi var lite med. Neste SMASH vi arrangerer får vi bedre tid på, uten verdensrekorder og slikt! (Med mindre noen slår 50,9 så lar vi den rekorden stå i framtiden…)

Det at vi var så midt oppi våre egne saker, betyr slett ikke at vi overser andre, selv om det kanskje kan oppfattes slik. SMASH er et arrangement vi er stolte over å ha vært med å starte i en svunnen tid, og det er et av de arrangementene vi ser mest fram til å være med på. Neste SMASH er i Bergen, og det er allerede masse diskusjoner rundt hele opplegget. Vi forstår det sånn at Trondhjems-folket velger å bortprioritere Direksjonsmusikken til fordel for Bjørgvin-SMASH. Dirmus og Strindens sitt vennskap går riktignok langt tilbake i tid, men det har ikke alltid vært slik at Dirmus og Strindens holder sammen. Vi blir alle litt bedre kjent med visse orkestre enn andre, og kan ikke være sammen med alle samtidig. Før var det, så vidt jeg husker, Strindens og Larmonien (men de fleste strindter husker å ha forskjellige ‘vennskapsorkestre’, så det virker heller å være en sann misjon i SMASH om å forene alle for en lang helg). Uansett gamle bånd og slikt ønsker ikke vi å være med på å skape grov usemje blant orkestrene (og Tåkeluren, selvsagt), så vi har måttet diskutere SMASH i Bergen grundig.

Det vi kom fram til, var at vi verken ville støtte Dirmus eller tråkke de på tærne. Vi har sendt et brev til Dirmus hvor vi håper vi får ryddet litt opp i hva SMASH egentlig skal være (arrangementsmessig og økonomisk). Inntil de interne problemene løser seg i Bergen mellom orkestrene der, føler Strindens seg nødt til å stå over neste SMASH. Vi vil ikke at det skal bli slik, men kan ikke reise på det ene SMASH og ikke det andre. Dette gjelder derfor kun det kommende SMASH, vi stiller selvsagt opp i neste runde.

Med dette laange brevet vil vi egentlig bare si at vennskapet mellom oss i Trondhjem betyr enormt mye for oss, og vi forstår at vi kan virke hovne og overlegne. Vi VIL IKKE være overlegne, og vi VIL IKKE at det skal bli som i Bergen. La oss holde oss for gode til krangling her oppe, og la oss hjelpe til der vi kan. Vi håper dere alle forstår at vi kanskje må droppe Bergen/Bjørgvin-SMASH for ikke å skape ennå mer splid, og at det ikke er fordi vi ikke har lyst til å dra!

Med vennlige hilsner og en velklingende Glad Jul fra plageåndene på Samfundet!

På vegne av Strindens Promenade Orchester; 151 kjetil